Waarom een chatbot

De tijden dat we moesten uitleggen wat een chatbot is zijn gelukkig voorbij. Toch lijken chatbots hier in Nederland het stadium van gadget niet voorbij te komen. Vreemd toch? Wij mensen communiceren meer via chat dan ooit. En het maakt ons ook niet zoveel meer uit of we nu geholpen worden door een chatbot online of door een mens. En toch zien we enkel een paar Nederlandse ondernemingen de techniek omarmen. Het merendeel van het MKB blijft achter. Wat is hier aan de hand? Een paar tegenwerpingen van ondernemers die ik de afgelopen maanden heb gesproken over chatbots. Er is nog veel werk aan de winkel.


Waarom een chatbot. We hebben een geweldig team!

Chatbots zijn niet voor mij

Is jouw bedrijf dag en nacht telefonisch bereikbaar om klanten te woord te staan. Kunnen jullie honderden zo niet duizenden klanten tegelijk te woord kunnen staan en altijd binnen 1 milliseconde antwoord geven op prangende vragen. Hebben jullie het engelengeduld om dezelfde vraag voor de duizendste keer vriendelijk en professioneel te beantwoorden. Is het antwoord op één van deze vragen nee, dan is een chatbot iets voor jou.


Waarom een chatbot? Ik heb een website

Geeft jouw website altijd een antwoord op de vraag van je klant. En kan dit zo snel dat niemand de moed verliest. Is jouw website zo verleidelijk dat potentiele klanten spontaan hun contactgegevens achterlaten omdat ze iets van je willen kopen. Blijven bezoekers van je website altijd lang hangen op je website omdat ze de interactie met je website zo prettig vinden. Is het antwoord op één van deze vragen nee, dan is een chatbot iets voor jou.


Waarom een chatbot. De techniek is nog niet af.

De techniek is niet af

De techniek achter chatbots is gelukkig nooit af. De techniek wordt namelijk steeds beter. Grote techreuzen zoals Google (Dialogflow), Amazon (Lex), Microsoft (Bot Framework) , IBM (Watson) maar ook Facebook (Messenger) beconcurreren elkaar om het meest innovatie platform te worden voor de ontwikkeling van chatbots. Het bouwen van een chatbot wordt eenvoudiger. De kunstmatige intelligentie wordt sterker. Het aantal manieren waarop een chatbot kan worden getoond wordt groter. Wij en dus ook jullie profiteren daarvan.


Lastig te implementeren

Dat hangt van je verwachtingen af. Als je direct wilt starten met een chatbot die je hele customer succes afdeling moet gaan vervangen, dan heb je daar wel even werk aan. De kans is ook groot dat je dan bedrogen uitkomt. Beter is om eerst de mogelijkheden van chatbots voor jouw bedrijf te verkennen door eenvoudig te beginnen. Start met een chatbot die vragen beantwoordt van klanten of eenvoudige taken uitvoert op verzoek. Dat is snel en eenvoudig te implementeren en levert al veel winst voor je op. Je leert de mogelijkheden van chatbots begrijpen en je laat je klanten zien dat je vooroploopt.

De meeste leveranciers kennen wel een 4, 5 of 6 stappenplan waarbij je zonder al teveel inspanning snel een chatbot activeert op je website. Wij hebben bijvoorbeeld een vierstappenplan om een vraagbot te activeren. Je meldt je aan en geeft ons vervolgens informatie over je bedrijf. Wij trainen de bot en jij vraagt je website beheerder wat regels code aan je website toe te voegen. That’s it. Eigenlijk zijn het drie stappen maar dat gelooft niemand 😉


Waarom een chatbot. Dat kost veel teveel.

Chatbots kosten me teveel

Met de komst van ontwikkel platformen van de grote techreuzen zijn ook de kosten omlaaggegaan. De kosten voor de ontwikkeling van de chatbot zelf en voor het in de lucht houden van de bot. Door standaardisatie van het ontwikkelproces vragen veel leveranciers ook geen investeringen meer vooraf. Je betaalt een maandbedrag en dat is het. Heb je genoeg van de chatbot, dan stop je je abonnement. Dit alles leidt ertoe dat je voor minder dan 100 euro per maand al een chatbot op je website hebt. 

Goed nadenken over wat je echt nodig hebt voor je klant en het toekomstig gebruik van je chatbot zorgvuldig inschatten voorkomt onnodig hoge kosten

Chatbot kosten

Naast de maandelijkse abonnementskosten zijn er ook de uren die jij en je mensen investeren in je chatbot. Het is goed om hier kritisch naar te kijken. Moet je zelf je chatbot trainen, heb je daar tijd voor of besteedt je ook dat uit. Let ook goed op de manier waarop leveranciers zich onderscheiden. Door hier goed naar te kijken voorkom je onverwacht hoge kosten. Wij onderscheiden ons bijvoorbeeld door ons puur op het MKB te richten. Voorbeelden van de manier waarop de verschillende leveranciers zich onderscheiden:

Onderscheid op aantallen
  • Gebruikers – Hoeveel verschillende klanten of potentiele klanten mogen je chatbot opstarten in een bepaalde periode (bijvoorbeeld per maand). Kom je hierboven dan moet je meestal bijbetalen.
  • Chats en gesprekken – Het maximaal aantal daadwerkelijke gesprekken of chats dat de bot in een maand zal accepteren.
  • Aantal chatbots – Hoeveel verschillende chatbots vallen er binnen je abonnement.
  • Hoeveelheid ‘kanalen’ – Meestal blijft het bij een chatbot op een website maar je kan er ook voor kiezen om je chatbot via Facebook Messenger aan te bieden. Via WhatsApp is de laatste populaire optie. Helaas nog wel duur.
  • Meerdere talen – Spreekt voor zich denk ik.
Onderscheid op functionaliteit
  • Human handover – Indien de chatbot er niet meer uitkomt, kan deze aanbieden om de chat over te zetten naar een mens. Dan moet er wel iemand beschikbaar zijn om de chat over te nemen. Meer een feature voor grote bedrijven dus.
  • Integraties – Dit gaat meestal over de mogelijkheid om de gegevens van een potentiele klant in een CRM systeem te zetten. Handig maar je moet dan wel een CRM systeem hebben
  • Support – Bepaalde leveranciers laten je extra betalen als je support wilt op het gebruik van je chatbot
  • Rapportage – Maandelijkse rapportage over het gebruik van de chatbot.

Een prima aanvulling op het superteam dat je waarschijnlijk al hebt.

Waarom een chatbot?

Omdat ze er zijn, niet meer weggaan en omdat er eigenlijk geen redenen zijn om er niet mee aan de slag te gaan. Chatbots zijn eenvoudig in gebruik, altijd beschikbaar, bloedsnel, maken klantcontact weer persoonlijk, hebben engelengeduld en zijn heel leergierig. Een prima aanvulling op het superteam dat je waarschijnlijk al hebt.

Liever samen de opties doornemen?

Laat dan je contactgegevens achter. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak te maken.