Chatbot voorbeelden

Hieronder vind je voorbeelden van onze standaard chatbots. Voor elke onderneming hebben wij een chatbot met een voorspelbaar laag tarief.

chatbot voorbeelden

Voorbeelden van chatbots

In dit artikel hebben we verschillende voorbeelden van chatbots opgenomen. Dit gaat je helpen bij het bepalen van het type chatbot dat  voor jou het meest geschikt is.

We gaan ook in op zaken als de bereikbaaheid van je chatbot: wil je 24/7 op je website  bereikbaar zijn? Of ook op Facebook, Telegram, Teams of WhatsApp. Wil je spraak ondersteunen of houd je het voorlopig bij tekst. En wat zijn je toekomstplannen met de bot? Hulp nodig, we praten je er met plezier doorheen.

Inhoud

Wat wil je met je chatbot

Voordat je een keuze kunt maken voor een type chatbot, zul je je moeten afvragen wat je wilt bereiken met je chatbot. Wat willen je klanten en gebruikers en wat wil jij. 

Misschien wil je bezoekers van je website helpen met informatie over een bepaald onderwerp of over je eigen bedrijf. Of wil je dag en nacht paraat staan om zo loyale klanten je creëren. Of is je doelstelling om meer te verkopen aan de bezoekers van je Facebook pagina. 

Misschien wil je de chatbot inzetten om de helpdesk of telefooncentrale van je bedrijf te ontlasten. Of als een manier om je medewerkers beter te laten samenwerken. Zo zien we de laatste tijd chatbots regelmatig opduiken in omgevingen zoals Slack en Microsoft Teams

De doelstelling van je chatbot is belangrijk. Deze bepaalt welk type chatbot je in gaat zetten, wat een chatbot kost en in hoge mate het succes van je project.

Chatbot maken is grotendeels automatisch

Voorbeelden van onze snel inzetbare chatbots

Botz4U biedt een aantal chatbots die snel inzetbaar zijn. Dat betekent dat deze chatbots enkel nog getraind moeten worden en aangepast aan je huisstijl. Daarna kunnen ze direct aan het werk voor je. Een voorbeeld van zo’n chatbot is een antwoorbot.

Antwoordbot

Deze chatbot levert dag en nacht ondersteuning. Je onderneming of organisatie is altijd bereikbaar voor vragen en verzoeken. Van potentiele klanten, bestaande klanten of van je eigen medewerkers. Laat ons een antwoordbot voor je trainen en jouw klanten hoeven niet meer te wachten op antwoord.

Verkoopbot

Een verkoopbot is een antwoordbot met verkoopskills. Mensen prefereren steeds vaker een chatbot tijdens hun eerste contact met een bedrijf. 

Onze verkoopbots zijn daarom altijd beschikbaar op de plaatsen waar jouw klanten zijn. Om vragen te beantwoorden, gegevens op te vragen en om te zorgen voor gekwalificeerde leads.

Chatbot voor je webwinkel

Een chatbot in je webshop zorgt voor de persoonlijke en unieke winkelervaring die nodig is in de huidige e-commerce markt. 

Jouw klanten kunnen altijd bij de chatbot terecht voor productadvies en vragen over het bestelproces. En door de persoonlijke nazorg verandert een eenmalige bezoeker in een loyale klant.

 

Chatbot op maat

We bouwen ook regelmatig chatbots op maat om een bepaald proces te automatiseren. Voorbeelden van dergelijke processen zijn het aannemen van retourmeldingen, ziekmeldingen of klachten. 

Maar denk ook aan het beantwoorden van offerteaanvragen of prijsindicaties. Door deze processen door een chatbot te laten oppakken, bespaar je veel tijd en kan je deze aan andere zaken besteden.

Waar wil je de chatbot inzetten

Als je je klanten wilt helpen, zal je moeten begrijpen waar ze zich bevinden en hoe je ze daar kan bereiken. Weten je klanten de weg al naar je website, dan kan je overwegen om een chatbot op je website te tonen. Bereik je je klanten echter meestal via Facebook, dan is een chatbot op je Facebook pagina de beste optie. Maar ook via Telegram, WhatsApp of Microsoft Teams kunnen je chatbots met je klanten en gebruikers communiceren.

Interface en je eigen huisstijl

De plek waar de chatbot actief is (in marketing-jargon: het kanaal) heeft een grote invloed op de look en feel van je chatbot. Op je eigen website ben je vrij om de interface aan te passen en kan je deze helemaal volgens je huisstijl inrichten. Zodra je de chatbot op Facebook, Teams of bijvoorbeeld Whatsapp activeert, ben je gebonden aan de look en feel van dat programma.

Nadelen maar ook voordelen

De interface van de chatbot aanpassen aan je eigen huisstijl is dus lastig bij Facebook en Teams. Een voordeel van dergelijke kanalen is wel dat die al veel meer weten over je gebruiker. Het is eenvoudig om de communicatie persoonlijk en doelgericht te maken. Bij een chat op je website zal je deze informatie eerst moeten laten opvragen door je chatbot.

Een aantal voorbeelden van een chatbot op de meest gebruikte kanalen zie je hieronder. De eerste chatbot is een antwoordbot via een website. De tweede is een verkoopbot via Messenger op een Facebookpagina. En de laatste is een chatbot op maat via Teams.

Zelf verschillen ervaren?

Wil je zelf de verschillen ervaren: rechts onderaan deze pagina vind je chatbot Naomi via deze website, Of open deze link om met Naomi te chatten op onze Facebook pagina.

Antwoordbot via website

Een antwoordbot levert dag en nacht ondersteuning. Je onderneming of organisatie is daardoor altijd bereikbaar voor vragen en verzoeken. Na het activeren van je chatbot ben je direct 24/7 bereikbaar en verhoog je de tevredenheid van je klant.

Verkoopbot via Facebook pagina

Mensen prefereren vaker een chatbot tijdens hun eerste contact met een bedrijf. Verkoopbots zijn altijd beschikbaar op de plaatsen waar jouw klanten zijn. Om vragen te  beantwoorden, gegevens op te vragen en verkoop kansen te genereren.

Maatbot in Microsoft Teams

Een chatbot op maat automatiseert simpele en repetitieve taken. Denk aan alle tijd die je kwijt bent aan het aannemen van klachten en retouren, het opschrijven van ziekmeldingen en vakantie dagen of het bijwerken van de boekhouding.

Hoe communiceert je chatbot

De  manier waarop je klanten en gebruikers communiceren bepaalt de interface van je chatbot. Bijvoorbeeld via buttons of vrije tekst invoer. Of een combinatie van die twee.

Met buttons heb je meer controle op de mogelijkheden van je gebruikers. Ze zullen niet snel de weg kwijt raken of fouten maken.  Gebruikers kunnen zich echter beperkt voelen en je zal nooit te weten komen wat ze nog meer van de chatbot verwachten.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je gebruikers helemaal geen tekst willen gebruiken maar willen praten tegen je chatbot. Die laatste optie wordt populair maar bedenkt wel; je hebt dan niet meer de mogelijkheid om indruk te maken met mooie plaatjes of emoji om je verhaal te onderbouwen. Het is wel veilig. Zeker in de auto.

Conclusie

Met welke chatbot je ook begint, denk ook aan de toekomst. Er is niets zo frustrerend als er achter komen dat je gestart bent met de verkeerde technologie. Verwacht je in de toekomst koppelingen nodig te hebben met andere systemen (denk aaneen HRM of CRM systeem), start dan niet met een chatbot platform of bouwer die deze mogelijkheden niet biedt. 

Wil je een succesvolle chatbot, dan zal je moeten nadenken over een aantal keuzes. Dat is niet veel werk en elke chatbot-bouwer zal je hierbij helpen. Welk type chatbot je vervolgens ook kiest en via welk kanaal je je klanten ook wilt bereiken, begin klein en probeer een chatbot altijd eerst uit. Pas dan weet je echt of je met de juiste chatbot op de juiste plaats bent. 

Wil jij ook gratis advies?

Wil je weten hoe een chatbot ook jouw onderneming kan helpen aan hogere omzet, tevreden klanten en lagere kosten? Klik op de button en we nemen het op ons gemak een keer door.

1
Vragen

Aantal vragen dat gemiddeld per maand wordt gesteld aan een bot.

1 %
Beantwoord

Deel van de gebruikers dat aangeeft goed te zijn geholpen.

1
Tevreden
Is de gemiddelde waardering door gebruikers. (maximum is 5)
1 %
Beschikbaar

Percentage van de tijd dat onze chatbots beschikbaar zijn voor jouw klanten.