Chatbot training voorkomt
domme bots

De Nederlandse consument heeft weinig vertrouwen in chatbots. Slecht getrainde, domme bots frustreren consumenten en verpesten het voor de rest. Het goed trainen van een chatbot is dan ook cruciaal. En je moet blijven trainen. Maar wat betekent de training van een chatbot. Is dat moeilijk of arbeidsintensief?

Wat is chatbot training?

Het trainen houdt in dat je een chatbot zo programmeert of instelt dat deze in staat is om het juiste antwoord te geven op een specifieke vraag of de juiste reactie op een bepaald verzoek. Het gaat dus om het voeden van je chatbot met kennis en kunde. 

Net als op school. Met dat verschil dat chatbots de ideale leerlingen zijn: braaf en onvermoeibaar. En alles dat je er aan kennis in stopt, gaat er nooit meer uit.

Wat is chatbot training

Waarom moet je een chatbot trainen?

In de basis zijn chatbots dom. Ze kunnen en weten niets.  Je zult ze dus alles zelf moeten leren. De laatste tijd zijn er veel onderzoeken gedeeld op internet waaruit blijkt dat dat niet altijd gebeurt. Het vertrouwen in chatbots neemt daarom niet heel snel toe.

In een ideale wereld weet je precies hoe de gebruikers met je chatbot zullen communiceren. Welke stijl en met welke woorden en zinnen. In die wereld zal een chatbot niet al teveel training nodig hebben. De echte wereld is echter onvoorspelbaar. We moeten dan ook meer doen om van een domme chatbot een slimme gezel te maken.

Hoe train je een chatbot?

Een chatbot train je met behulp van data. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld de vragen die het meest gesteld worden aan je receptioniste of helpdesk medewerkers. Of informatie die je nu al hebt op je website. Denk ook aan openbare informatie op websites van de overheid of andere instanties. Deze kennis kan je op 2 manieren overbrengen aan je chatbot:

Chatbot maken is grotendeels automatisch

A. Chatbot training via een beslisboom.

Je maakt op basis van de verwachte vragen en bijbehorende antwoorden een beslisboom. Na de training toont de chatbot de gebruiker vervolgens een menu met een aantal opties. Na de keuze van een optie, wordt weer een aantal opties getoond en zo verder. Op die manier wordt de gebruiker naar het juiste antwoord geleid.

Je ziet deze zogenaamde ‘script-bots’ veel op Facebook. Meestal accepteren deze bots geen vrije tekstinvoer maar kan je enkel klikken door het menu. Het bouwen en onderhouden van deze scriptbots is erg arbeidsintensief en daarom is de kennis en scope van deze bots over het algemeen ook beperkt.

B. Via kunstmatige intelligentie.

Het wordt allemaal een stuk eenvoudiger als de bot zichzelf kan trainen met kunstmatige intelligentie. Dit klinkt angstaanjagend maar dat is het niet. Een slim algoritme verwerkt alle kennis die je aanlevert tot een zogenaamd model. Verschillende leveranciers van chatbot software doen dit op verschillende manieren. De ene wat beter dan de andere.

Als de gebruiker vervolgens een vraag stelt of een verzoek doet, zoekt de chatbot in dat model naar het meest waarschijnlijke antwoord. Dit kost allemaal tijd noch moeite. Daarmee is het ook een kleine moeite om de bot continu te blijven trainen met nieuwe data. Deze bots worden dus alleen maar slimmer.

Hoe traint Botz4U haar chatbots?

Het trainen van een chatbot mag geen tijd kosten. Zeker omdat je een chatbot moet blijven trainen. In de praktijk leert de chatbot namelijk het meest. Daarom gebruikt Botz4U kunstmatige intelligentie om haar chatbots te trainen. Dat kost onze klanten geen tijd en biedt ons de mogelijkheid om goed getrainde chatbots te bouwen. 

Om een chatbot te voeden met kennis kunnen onze klanten daarom het volgende aanleveren:

Hoe traint botz4u haar chatbots

1. Een linkje naar een website

Om pagina’s met veel gestelde vragen of pagina’s met ondersteunende artikelen te verwerken in het model. Het algoritme haalt vervolgens zelf alle vragen en antwoorden van de website af. Daar komt dus geen handwerk aan te pas.

2. Pdf of Word documenten (of Sharepoint)

Om bijvoorbeeld handleidingen, brochures en white papers te verwerken in het model. Het algoritme haalt dan zelf alle informatie uit de documenten. Er hoeft dus niets te worden over getypt.

3. Spreadsheets

Om lange lijsten met (varianten op) vragen en antwoorden te verwerken in het model. Ook hier geldt dat alles automatisch wordt verwerkt. Zelfs varianten op vragen worden netje gegroepeerd zodat elke variant op een vraag op een eenduidige manier wordt beantwoord.

Een chatbot trainen is eenvoudig

Het verwerken van al deze kennis is in ons geval dus grotendeels geautomatiseerd. Zonder lappen tekst over te typen of te knippen en plakken. Onze klanten hoeven dan ook niets te doen voor een optimaal getrainde chatbot. Daarom zijn onze bots ook altijd zo snel klaar en kost het weinig moeite om ze up to date te houden.

Om een chatbot nog beter te maken dan dat, moeten we ook kijken naar de daadwerkelijke gesprekken met de chatbot in de praktijk. Maar daarover een volgende keer meer.

Wil jij meer weten over het trainen van chatbots?

Een chatbot bouwen kost tijd en vraagt om specialistische kennis. Laat ons het voor je doen. Wij regelen alles voor je terwijl jij je richt op je onderneming. Onze chatbots zorgen voor tevreden klanten, meer omzet en tijdbesparingen. Tegen lage kosten. Laat ons je overtuigen tijdens een vrijblijvend gesprek.

overleg over chatbot
Facebook
Twitter
LinkedIn