Chatbots voor het MKB

Hoe vind ik nieuwe klanten?

Het is geen verrassing dat het vinden van nieuwe klanten de grootste uitdaging is voor ondernemers in Nederland. Of het nu is door beter te luisteren naar bestaande klanten of te beginnen met online adverteren. Een oplossing om meer klanten te vinden staat al jaren bovenaan de wensenlijst.

Meer klanten vinden en houden betekent echter ook meer klantcontact. Dat kost tijd en dat heb je niet. Het contact namelijk moet ook nog eens professioneel zijn en hulpvaardig. Het juiste personeel is dan ook lastig te vinden. Of misschien wil je helemaal geen personeel. Wat nu?

Zet een chatbot op je website

Laat het klantcontact over aan een chatbot. Chatbots doen hun intrede op de werkvloer. Eind 2018 gebruikte al 10% van de Nederlandse bedrijven chatbots in het contact met haar klanten. En dit percentage groeit snel. Volgens Gartner zal binnen 2 jaar zelfs het overgrote deel van het klantcontact lopen via chatbots. We zullen zien.

Voordelen voor het MKB

De inzet van chatbots kost tegenwoordig weinig, is snel te regelen en vraagt weinig tot geen technische kennis. Tegelijkertijd bieden chatbots voor het MKB grote voordelen. Of je ze nu inzet als vraagbaak voor je kritische klanten, als verkooptijger op je website of als onuitputtelijke hulp bij dat saaie, repetitieve werk: er zijn voordelen voor iedereen.

Meer omzet online

25-50% van de verkopen online is voor wie het eerst reageert. Chatbots reageren daarom direct op alle klantvragen. Op je website, op Facebook of waar dan ook.

Tevreden klanten

Een chatbot staat 24/7 klaar en is overal bereikbaar. Een chatbot kan duizenden klanten tegelijk te woord staan. En ook die duizendste klant krijgt de aandacht die deze verdient.

Minder tijdverspilling

Chatbots bieden verlichting bij eentonig werk. Laat je medewerkers zich richten op activiteiten waar ze daadwerkelijk het verschil kunnen maken. Chatbots doen het repetitieve werk.

Kenmerken chatbots

Al deze voordelen zijn te behalen omdat een chatbot een aantal unieke kenmerken heeft die een mens vaak mist. Die kenmerken maken van de chatbot een zeer waardevol onderdeel van het team.

Chatbots zijn eenvoudig in gebruik

Iedereen kan met een chatbot werken. Er is geen leercurve. Het zal een bezoeker van je website dan ook geen enkele moeite kosten om te chatten met je bot. Een toenemend aantal mensen heeft dan ook liever eerst contact met een chatbot dan met een mens.

Chatbots zijn schaalbaar

Een chatbot kan duizenden klanten tegelijk te woord. Daardoor kan een chatbot eenvoudig pieken opvangen in de hoeveelheid  vragen of verzoeken. Denk aan de drukte rondom een kwartaalaangifte bij administratie- en accountantskantoren of aan de belastingtelefoon zelf.

Ze staan altijd aan

Een chatbot staat 24/7 klaar om vragen te beantwoorden van klanten en ondersteuning te bieden aan collega’s. Een chatbot heeft geen vakantie en wordt nooit ziek. Een gerust gevoel dat iemand op de tent past als jij er even niet bent.

Reageren snel, bloedsnel

Chatbots werken snel. Een chatbot kan in een oogwenk meerdere systemen raadplegen. Chatbot zijn zelfs zo snel dat we een chatbot soms even moeten laten wachten met antwoord geven. Anders geloven gebruikers het niet meer.

Persoonlijk en empathisch contact

Door gebruik te maken van de inhoud van eerdere conversaties, wordt de kwaliteit van de conversatie verbeterd. Chatbots worden daardoor effectiever in hun communicatie en plezieriger in de omgang dan hun menselijke collega’s.

Nederlandse chatbots voor ondernemers zoals jij
Nederlandse chatbots voor ondernemers zoals jij

Beschikken over engelengeduld

Een chatbot verliest nooit zijn geduld. Ook na duizend keer dezelfde vraag te hebben beantwoord: “Ja, we zijn tijdens het pinksterweekend open”. Een chatbot zal een gebruiker altijd professioneel, vriendelijk en persoonlijk behandelen.

Zijn bijzonder leergierig

Chatbots stoppen nooit met leren. Chatbots leren bijvoorbeeld van de conversaties met hun gebruikers. Indien chatbots op een andere afdeling moeten worden ingezet is dit dan ook geen probleem. De hoeveelheid stof die ze tot zich kunnen nemen is enorm.

De beste teamspeler die je je kan wensen

Een chatbot is de ideale werkvoorbereider. Laat de bot alle informatie verzamelen en de simpele vragen beantwoorden. Zijn menselijke collega’s kunnen zich vervolgens richten op de lastige kwesties en conversaties.

Vanaf 99 euro per maand heb je al een nette, Nederlands sprekende chatbot op je website.

Botz4U

Chatbots voor het MKB

Een aantal jaren geleden was dit wel anders. Voor een chatbot moest je minimaal een programmeur in dienst hebben. Vervolgens duurde het nog maanden om de bot te leren een zinvolle conversatie te hebben met je klant. En nog steeds zijn er bedrijven die hoge bedragen vragen voor de implementatie van een simpele chatbot. Gelukkig is dat niet meer nodig.

Dankzij de techreuzen

De laatste jaren is door de tech-reuzen veel tijd en energie gestoken in chatbot technologie. Met als resultaat een drietal ontwikkelingen die chatbots voor het MKB geschikt hebben gemaakt.

Ten eerste kan je als ondernemer nu zelf een chatbot ontwikkelen zonder enige technische bagage. Met een paar klikken van de muis heb je al een bot in elkaar gezet die op je website bezoekers kan ontvangen. Over het algemeen zijn deze chatbots gericht op 1 specifiek platform of kanaal. Maar het is een begin.

Daarnaast is taalherkenning verder ontwikkeld waardoor chatbots ook beter begrijpen wat je bedoelt. En niet alleen meer voor Engelstalige chatbots. Ook de Nederlandstalige bots begrijpen beter wat je bedoeld. Daarmee worden chats met chatbots in het Nederlands nu ook zinnig.

En als laatste is er meestal geen sprake meer van hoge investeringen vooraf maar kunnen chatbots als dienst worden afgenomen. Vanaf 99 euro per maand kan je al een nette, Nederlands sprekende, chatbot activeren op je website of op een ander kanaal. Geen hoge investeringen vooraf. Gewoon aan laten zetten, proberen en dan beslissen.

ZZP of ondernemer in het MKB? Chatbots zijn er nu ook voor jou. Ook jij kunt nu 24/7 bereikbaar zijn en je (potentiële) klanten laten bijstaan met raad en daad. Neem contact met ons op en we vertellen hoe. Of lees verder over onze chatbots inclusief prijzen en onze aanpak om samen chatbots te maken

Liever samen de opties doornemen?

Laat dan je contactgegevens achter. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak te maken.