Een chatbot op je website

3 voordelen die nog bijna niemand kent

chatbot op je website
voordelen chatbot op website

Voordelen uit de praktijk

Je kent ze wel, de voordelen waarmee elke chatbot bouwer je om de oren slaat: een chatbot op je website bespaart je kosten, levert meer tevreden klanten en met een chatbot op je website verkoop je meer. Sterke argumenten. Wij gebruiken ze daarom ook. Maar zoals altijd geldt ook hier: “the proof is in the pudding”.

Het was dan ook interessant om te zien dat we, na rondvraag bij een aantal bestaande klanten, nieuwe voordelen konden noteren. Voordelen uit de praktijk. Voordelen waaraan wij, en waarschijnlijk ook jij, nog niet hadden gedacht.

Chatbot op je website

Laten we eerst eens kijken naar een dialoog met een chatbot op een willekeurige website.

Dit lijkt een slechte dialoog. En helaas maar al te herkenbaar. De chatbot is nog niet voldoende getraind en de klant krijgt daarom geen antwoord. Toch brengt zelfs deze chatbot voor jou als ondernemer meer voordelen dan je in eerste instantie zou denken.

> Hoi, ik ben Robbie, een chatbot.

> Hoi Robbie, ik zoek een cadeau voor een vriendin. Kan je me helpen?

> Ik begrijp helaas niet wat je bedoelt. Kan je de vraag anders stellen?

1. Chatbots helpen je met je Google ranking

Ben je bekend met het begrip dwell time? Dit is de tijd die een bezoeker verblijft op je website voordat hij terugkeert naar de Google zoekresultaten. 

Alhoewel Google dit nooit met zoveel woorden zal toegeven, is de heersende gedachte dat het gunstig is voor je ranking als bezoekers lang blijven hangen. Dat betekent immers dat de inhoud van je website interessant genoeg is. 

Je moet dus zorgen dat je bezoekers op je website blijven. En dat is precies wat een chatbot voor je doet. Ze gaan in gesprek met bezoekers op de site. Chatbots stellen vragen en doen voorstellen om nieuwe content te bekijken.

Chatbots geven bezoekers een reden om op je website te blijven. Ook als ze niet direct het juiste antwoord hebben op een vraag. Door het plaatsen van een chatbot kan je daarom je Google ranking verhogen.

Kent je de leaky-bucket theorie? Deze analogie vergelijkt de aanwas en het verlies van klanten met een lekkende emmer. Je moet voortdurend nieuwe klanten toevoegen om de klanten te compenseren die vertrekken als de emmer ‘lekt’.

Hetzelfde geldt voor je website. Je investeert misschien al veel in SEO, campagnes en andere manieren om mensen naar je website te krijgen. Maar wat als ze er eenmaal zijn? Zonder voldoende reden om te blijven en de gewenste acties te ondernemen, gaan bezoekers gewoon door naar een andere site. Je emmer is dan lek.

Chatbot helpen websites om dit lek te dichten. Ze doen dit bijvoorbeeld door hulp aan te bieden en vragen te beantwoorden. Chatbots zorgen ervoor dat je bezoekers geen reden hebben om je website te verlaten.

2. Een chatbot op je website als Hansje Brinker

3. Chatbots verbeteren je product aanbod

Bovenstaande dialoog zorgt er niet alleen voor dat je bezoeker blijft hangen. De dialoog vertelt ook iets heel belangrijks: wat je bezoeker komt doen. Chatbots bewaren namelijk hun gesprekken. Deze worden vervolgens gebruikt om de chatbot beter te trainen.

Dus ook al heeft de chatbot niet direct een antwoord, de vraag en daarmee de behoefte van je bezoek is bekend. Jij kan vervolgens je product of website aanpassen aan de vraag. Dan ben jij die ondernemer die wel begrijpt wat zijn klanten willen.

Zonder chatbot was dit nooit gelukt. De klant was naar een andere website gegaan en je had nooit meer iets van hem vernomen. Met een chatbot is elke bezoeker een kans.

Een chatbot op je website

Zoals je hebt kunnen lezen biedt het plaatsen van een chatbot op je website meer voordelen dan je in eerste instantie denkt. En niet alleen op een website. Ook chatbots op je Facebookpagina, in je Teams omgeving of gekoppeld aan je Whatsapp account bieden dezelfde voordelen. Twijfel je nog? Begin klein en probeer gewoon eens een chatbot uit. Veel chatbot bouwers bieden de mogelijkheid om dit kosteloos te doen.

chatbots zorgen voor meer omzet
Facebook
Twitter
LinkedIn