Wil jij een chatbot? Welkom in de jungle

Je hebt ongetwijfeld wel eens nagedacht over de inzet van een chatbot. Misschien heb je zelfs de stap al gezet en profiteer je nu van de voordelen van je slimme maatje. Of kom je er nog niet uit? In dat geval helpt dit blog je zeker op weg.

De bomen en het bos

Je bent de enige niet hoor. Bijna alle ondernemers die ik spreek hebben dat. De wil is er maar ze komen er niet uit. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Met honderden chatbotleveranciers, bouwers, platformen en technologieën hebben ze dan ook geen idee waar ze moeten beginnen.

En toch is het niet zo lastig als je denkt. Als je voor jezelf één vraag kunt beantwoorden, ben je al een heel eind op weg.

De kaf van het koren

Om de chatbotwereld beter te begrijpen kan je deze het beste verdelen in twee verschillende kampen: chatbotplatformen en chatbotbouwers. Beide kampen hebben hun eigen manier om chatbots te ontwikkelen en hebben verschillende voor- en nadelen. Je eerste stap op weg naar een slimme chatbot is dan ook bepalen welke aanpak het beste bij jouw plannen past.

Chatbot platformen

Met een chatbot platform bouw je zelf je eigen chatbot. Zonder te programmeren. Deze chatbot kan je vervolgens zelf activeren op verschillende plaatsen zoals je website of Facebook pagina. Je doet dus alles zelf. Een voorbeeld van een Nederlandstalig chatbot platform is het Utrechtse Watermelon.

Voor- en nadelen

Een groot voordeel van een chatbotplatform is het gemak waarmee je zelf een chatbot in elkaar zet. Daarnaast biedt een dergelijk  platform vaak rapportagemogelijkheden en een integratie met live-chat. Een nadeel van deze platformen is dat ze zich vaak beperken tot één specifiek kanaal, bijvoorbeeld Messenger. Je zit daar dan aan vast. Niet echt handig in een wereld waarin conversational commerce toch op zijn minst multi channel moet zijn. Daarnaast produceren chatbot platformen meestal domme chatbots en zijn ze lastig aan te passen aan je huisstijl.

Chatbot bouwers

Ben je een ondernemer met weinig tijd, dan kan je er ook voor kiezen om niets zelf te doen. Je laat jouw slimme chatbot dan bouwen door een ander. Dit kost jou geen tijd en kan heel snel. Chatbot bouwers maken namelijk gebruik van bibliotheken met herbruikbare onderdelen (zogenaamde chatbot frameworks) Op die manier zetten ze in no-time een getrainde chatbot in elkaar die volledig pas bij jouw ambities, eisen en huisstijl. Een voorbeeld van een chatbot bouwer is het Rotterdamse Botz4U.

Voor- en nadelen

Een chatbotbouwer bouwt de chatbot dus precies zoals jij dat wilt. Dus met alle functionaliteit en koppelingen die jij nodig hebt en de look & feel die bij jou past. Net als bij een platform ben je echter wel gebonden aan één partij. Dat kan een nadeel zijn voor je maar heeft ook zijn voordelen.

Maar wat moet ik dan kiezen?

Dat hangt ervan af hoeveel tijd je hebt. Of je nu kiest voor een platform of een chatbotbouwer: de mogelijkheden, kosten en doorlooptijden groeien naar elkaar toe. De hamvraag is dus of je zelf tijd wilt investeren in het bouwen van een chatbot of niet.

Vind je het leuk en heb je de tijd om zelf een chatbot te ontwikkelen en onderhouden, dan is een platform iets voor jou. Heb je haast of weinig tijd, dan is een chatbotbouwer voor jou de beste keuze.

En nu?

Nu je de keuze hebt gemaakt tussen zelf bouwen of laten bouwen, zal je moeten nadenken over de mate waarin de chatbot slim moet zijn. Maar daarover later meer in een volgende blog.

Facebook
Twitter
LinkedIn