ChatGPT en het einde van de chatbot industrie?

Naarmate de AI-technologie zich verder ontwikkelt, onderzoeken meer en meer bedrijven de inzet van chatbots om de klantenservice te verbeteren en processen te stroomlijnen. Maar niet alleen bedrijven. Zo heeft bijvoorbeeld ook de Nederlandse Politie onlangs besloten om haar chatbot Wout nu ook aangiftes te laten aannemen.

Hoewel chatbots dus met succes zijn geïmplementeerd in verschillende sectoren krijgen we toch meer en meer de vraag of generieke chatbots, zoals die van ChatGPT, mogelijk de traditionele chatbots gaan vervangen. Het einde van de chatbot industrie. Is dat zo?

ChatGPT en B2B chatbots

Hoewel ChatGPT in bepaalde gevallen een nuttig hulpmiddel kan zijn, is het onwaarschijnlijk dat het bijvoorbeeld B2B chatbots ooit volledig zal vervangen. Op basis van onze eigen inzichten en die van ChatGPT zetten we hieronder uiteen waarom.

Chatbots worden getraind met specialistische kennis.

Chatbots zijn vaak ontworpen om specifieke taken uit te voeren of specifieke vragen met betrekking tot een bepaalde branche of bedrijf te beantwoorden. Een B2B-chatbot voor een financiële dienstverlener kan bijvoorbeeld vragen over investeringsopties beantwoorden of informatie over het rekeningsaldo verstrekken.

 Als je je als ondernemer wilt onderscheiden heb je een chatbot nodig die is getraind met alle actuele kennis over jouw producten en diensten. Een chatbot als ChatGPT zal die kennis niet hebben of altijd achter lopen in kennis.

Chatbots automatiseren processen en integreren met andere systemen

Chatbots worden vaak op maat gemaakt en geïntegreerd met andere systemen en processen binnen een bedrijf. Denk aan CRM-systemen of databases. Bijvoorbeeld om toegang te krijgen tot klantinformatie, zoals aankoopgeschiedenis, contactgegevens en ondersteuningstickets. Hierdoor kan de chatbot gepersonaliseerde en relevante antwoorden geven op vragen van klanten.

ChatGPT kan als zelfstandige tool niet op dezelfde manier volledig met deze systemen worden geïntegreerd.

Wanneer een chatbot moet integreren

Chatbots zijn schaalbaar en betrouwbaar

Chatbots zijn doorgaans ontworpen om een ​​groot aantal interacties aan te kunnen en om betrouwbaar en beschikbaar te zijn. Eén van de belangrijkste eigenschappen van chatbots is de mogelijkheid om ook in drukke tijden alle klanten te kunnen helpen.  ChatGPT heeft mogelijk niet hetzelfde niveau van schaalbaarheid of betrouwbaarheid, met name wat betreft het gelijktijdig afhandelen van grote aantallen interacties.

Betekent ChatGPT het einde van de chatbot industrie?

Hoewel ChatGPT een indrukwekkend hulpmiddel is en een grote impact zal hebben op veel sectoren, is het nog niet geavanceerd genoeg om traditionele B2B chatbots volledig te vervangen. 

B2B chatbots zijn in staat om specifieke vragen en verzoeken van klanten te begrijpen en erop te reageren, en taken uit te voeren en te integreren met andere systemen. ChatGPT heeft dat allemaal niet.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Wil jij ook meer omzet en klanttevredenheid te bereiken met een chatbot?

Een chatbot bouwen kost tijd en vraagt om specialistische kennis. Laat ons het voor je doen. Wij regelen alles voor je terwijl jij je richt op je onderneming. Onze chatbots zorgen voor tevreden klanten, meer omzet en tijdbesparingen. Tegen lage kosten. Laat ons je overtuigen tijdens een vrijblijvend gesprek.

overleg over chatbot