Chatbots in de dienstverlening

Chatbots in de dienstverlening. Het woord chatbot is een samenvoeging van chat en robot. Het is dus een robot waarmee je kan chatten. Een natuurlijke en prettige manier van communiceren. Niet onbelangrijk in de dienstverlening. Zeker nu het communiceren met dienstverleners meer en meer online plaatsvindt.

Want zeg nou eerlijk, het is toch veel prettiger om een programma of machine te bedienen door er tegen te praten? Beter in elk geval dan het doorzoeken van complexe menu’s of websites om net die éne functie of het antwoord te zoeken waar je naar op zoek bent. Als je al weet waar je naar op zoek bent.

Je zoekt een antwoord op je vraag of je hebt een verzoek aan je dienstverlener. En uiteraard weer net op een tijdstip dat er niemand bereikbaar is, Stel dan gewoon die vraag of doe dat verzoek. Dat kan heel goed via een slimme chatbot. Mits goed getraind uiteraard.

“Hey Google/Siri/Alexa, hoe gaat het eigenlijk met mijn onderneming?”

Chatbots in de boekhouding

Je boekhouding bijvoorbeeld bevat informatie waarmee je je onderneming stuurt. Je wilt weten of er nog geld is voor een bepaalde investering, je wilt weten of een factuur is betaald of je vraagt je af of je alles hebt aangeleverd voor de BTW aangifte. Vaak vragen waar je direct een antwoord op wilt. Geen tijd dus om je boekhouder te bellen of iemand van de administratie. Als die er al zijn.

Moderne boekhoudsoftware biedt meestal wel een interface waarmee een chatbot kan worden gekoppeld. Spraakherkenning zorgt er vervolgens voor dat jij op elk moment met je boekhouding kan praten. Zonder tussenkomst van wie dan ook. 

Jij stelt een vraag op jouw manier. De werking van chatbots zorgt er vervolgens voor dat spraakherkenning deze vraag vertaalt naar een verzoek aan de boekhouding. Je antwoord komt vervolgens terug: als tekst of in gesproken woord. Jij hoeft dus niet de taal van de boekhouder te spreken. Slimme, goed getrainde, algoritmen vertalen jouw verzoek in iets dat de boekhouding begrijpt. Mooi toch?

Hetzelfde geldt voor andere sectoren die sterk leunden op persoonlijk contact. Niet dat persoonlijk contact niet meer belangrijk is. Soms is het gewoon sneller en makkelijker om je vragen of verzoeken door een chatbot te laten afhandelen.

Chatbots in de dienstverlening: verzekeringen

Als je contact opneemt met een verzekeringsmaatschappij met een verzoek, gaa het meestal over eenvoudige processen: een wijziging doorvoeren, een offerteaanvraag of een schade melden. Allemaal processen waar een chatbot je op een vriendelijke en persoonlijke manier doorheen kan
loodsen.

Juridisch advies

En ook juristen besteden het liefst hun tijd aan uitdagender zaken dan standaardwerk. Het opstellen van standaardbrieven en contracten kan dan prima worden uitgevoerd door een chatbot.

Stel, je bent gevallen en je wilt de gemeente aansprakelijk stellen. Een chatbot stelt je dan op een toegankelijke manier een aantal vragen. Net zoals je juridisch adviseur zou doen. En terwijl je dat doet, wordt de brief op de achtergrond al voor je opgesteld. Met een druk op de knop wordt de brief vervolgens voor je verstuurd naar het juiste adres bij de gemeente. Jij hoeft enkel nog te wachten op je geld. 

Chatbots in de dienstverlening

Chatbots zijn niet meer weg te denken in de meeste sectoren. Ook in de dienstverlening zul je ze vaker gaan zien. Een bedrijf als Lemonade heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om haar bedrijfsmodel volledig te bouwen op de mogelijkheden van chatbots. De kosten die ze daarmee bespaart, worden vertaald in een betere aanbieding voor de consument. Op die manier profiteert iedereen van de mogelijkheden van chatbots..

Facebook
Twitter
LinkedIn