Chatbots en interactie met klanten

Iedereen met ervaring in een winkel, op een beurs of een markt weet het. Interactie (‘engagement’) met je bezoekers en klanten is super belangrijk. Dus ook op je website, Facebookpagina of welke online aanwezigheid dan ook. Lees daarom hieronder meer over chatbots en de interactie met klanten.

De voordelen van interactie met je klanten

Je komt ze vandaag nog altijd tegen: websites waar ‘niets gebeurt’. Een veredeld vistekaartje voor een bedrijf. Het productaanbod is er wel te vinden samen met een paar mooie stockfoto’s. Leuk om naar te kijken maar dat is het dan ook wel.

Om vandaag de dag online succesvol te zijn is er wel iets meer nodig. Je zal moeten werken aan een goede klantbeleving. Dan zal je toch echt op een bepaalde manier in gesprek moeten met de bezoekers van je website of je Facebook pagina. Je zal aandacht moeten geven. Om meerdere redenen.

Lagere bounce-rate

Het trekken en geven van aandacht is een noodzakelijke voorwaarde om een klant te winnen. Aandacht is voor mensen een basisbehoefte. Een klein beetje aandacht om te laten zien dat je het bezoek op prijs stelt, kan al het verschil maken tussen een bezoeker die direct wegklikt (bounced) en een bezoeker die wat langer op je website verblijft.

Betere net promotor score

Interactie met je bezoekers en klanten heeft een ander prettig voordeel. Als je bezoekers ‘engaged’ zijn met je bedrijf of website, dan zul je zien dat ze vaker terugkomen en een positieve kijk hebben op je onderneming. Tevens zullen ze vaker over je praten en een aankoop doen.

Hogere ranking in Google

Veel interactie met je bezoekers heeft daarnaast als leuke bijkomstigheid dat Google denkt dat je website interessant is met als gevolg kans op een hogere ranking. Om een hoge, zogenaamde, dwell-time te bereiken, is het dus belangrijk om de interactie aan te gaan met al je bezoekers. En waarmee kan dat beter dan met een chatbot.

Als je bezoekers ‘engaged’ zijn met je bedrijf of website, dan zul je zien dat ze vaker terugkomen en een positieve kijk hebben op je onderneming.

Chatbots en interactie met je klanten

Natuurlijk kan je direct live-chat implementeren op je website. Maar misschien heb je daar zelf helemaal geen tijd voor. Of heb je niet de middelen om een live-chat te laten bemannen. In dat geval kan je ook denken aan een chatbot. Of je kiest voor een combinatie van een chatbot met een live-chat kanaal. 

Direct en persoonlijk contact

Een chatbot kan elke bezoeker van je website direct aanspreken door zichzelf voor te stellen, wat informatie te delen en een open vraag te stellen. Net als jij dat op een beurs zou doen.

Omdat de chatbot weet op welke pagina jouw bezoeker zich bevindt en misschien al meer weet over de bezoeker, kan de chatbot zelfs een persoonlijke en relevante dialoog starten.

Een simpelen boodschap doet al wonderen en hoeft helemaal niet opdringerig te zijn: “Hoi Pieter, ik zie dat je geinteresserd bent in ons product A?”. Wist je dat we vandaag product A gratis voor je personaliseren?”

chatbots en interactie met klanten

Betere lead nurturing

Chatbots kunnen je helpen om je prospects te koesteren tijdens hun klantreis. Chatbots verbeteren op verschillende manieren de klantbeleving.

Tijdens het zoeken naar producten, het afrekenen van een mandje of zelfs bij het verlaten van de website. Chatbots helpen verlaten winkelmandjes te voorkomen.

Zo kunnen ze vragen beantwoorden die een potentiele klant kan hebben. gepersonaliseerde aanbevelingen doen of combo-aanbiedingen en korting bonnen geven om zo de verkoopconversies te verbeteren. 

Feedback verzamelen

Omdat het veel prettiger is om te chatten met een chatbot dan ellenlange en saaie formulieren in te vullen, is een chatbot uitstekend geschikt om op het meest geschikte moment vragen te stellen over jouw prestaties als bedrijf. 

Omdat vragen gesteld door een chatbot sneller en beter worden beantwoord dan een standaard formulier zal je betere feedback krijgen waarom jij je weer kan verbeteren voor jouw klant.

Conclusie chatbots en interactie met klanten.

Interactie met je bezoek en je klanten is dus van belang. Daar ben je waarschijnlijk wel van overtuigd. Het kan echter zijn dat je nog denkt dat een chatbot niets voor jou is. Dat kan. In dat geval zal je op een andere manier moeten zorgen dat je in gesprek gaat met je website bezoek. 

Neem eens contact op met een chatbot bouwer over je bezwaren tegen een chatbot. We overtuigen je graag van het nut..

Facebook
Twitter
LinkedIn