Wat is een goede chatbot

Als chatbots in het nieuws komen is het helaas niet altijd positief. Je leest zelden een objectief verhaal over een goede chatbot. Terwijl veel chatbots prima hun steentje bijdragen en veel waardering krijgen van hun gebruikers. Een goede chatbot bestaat dus wel.

We weten dat omdat  een chatbot over het algemeen direct feedback vraagt over de manier waarop ze hun werk hebben gedaan. Vergelijk dat maar eens met een mens. Hoe vaak heb jij meegemaakt dat een medewerker van de helpdesk of andere klantgerichte afdeling een gesprek afsluit met: “Hoe heb ik u geholpen?”

Maar hoe zorg je er dan voor dat ook jouw chatbot goed gewaardeerd wordt. Waar moet je dan op letten als je een chatbot ontwikkelt.

Hoe vaak heb jij meegemaakt dat een medewerker van de helpdesk of andere klantgerichte afdeling een gesprek afsluit met: “Hoe heb ik u geholpen?”

Zorg voor de juiste verwachtingen

Zorg ervoor dat direct aan het begin van het gesprek direct duidelijk is dat je te maken hebt met een chatbot. Mensen vinden dat over het algemeen namelijk helemaal niet erg om een gesprek te starten met een chatbot. Spreken ze liever een mens, dan zullen ze dit direct aangeven. Zorg dan wel dat die mogelijkheid er is. 

Een groeiende groep mensen vindt het echter prima om geholpen te worden door een chatbot.  Ook al moet je de vraag soms een paar keer stellen op verschillende manieren. Je hebt namelijk wel direct antwoord op je vraag.

Bepaal een duidelijk doel

Een goede chatbot is gemaakt met een duidelijk doel voor ogen. Hoewel chatbot bouwers de chatbot uiteraard steeds slimmer en veelzijdiger willen maken (op basis van eerdere gesprekken), is het absoluut noodzakelijk dat het oorspronkelijke doel van de chatbot de kern van zijn functionaliteit blijft. 

Ervoor zorgen dat de chatbot doet wat hij moet doen, bepaalt voor een groot deel of het een goede chatbot is. Al het andere is slechts een extraatje. Hoe duidelijker het doel, hoe nuttiger en efficiënter de chatbot zal zijn.

Laat de chatbot menselijk overkomen

Een chatbot moet zeker geen mens immiteren. Het moet altijd duidelijk zijn dat je te maken hebt met een chatbot. Een gesprek met een chatbot moet echter wel net zo vloeiend en naadloos verlopen als een gesprek met een mens. En dat kan ook.

Een menselijke en persoonlijke toon zorgt voor een betere klantervaring. Met een beetje humor en vriendelijke opmerkingen kom je een heel eind. Onze chatbots antwoorden bijvoorbeeld met een kleine vertraging zodat het net lijkt of onze chatbots heel even moeten nadenken.

Ontwerp een eenvoudige gebruikersinterface

Hoe gemakkelijker de chatbot te gebruiken is, hoe groter de kans dat klanten hem vaker zullen gebruiken. Met een eenvoudig ontwerp en een gebruiksvriendelijke interface, zal het veel aantrekkelijker zijn om te gebruiken. Houd er rekening mee dat sommige van je klanten de chatbot gehaast of op een mobiel apparaat gebruiken. Daarom moet functionaliteit vóór de vorm gaan.

Wat is een goede chatbot?

Een goede chatbot heeft een duidelijk doel voor ogen en zorgt voor de juiste verwachtingen. Een eenvoudige interface met een menselijke en persoonlijke toon zorgt er vervolgens voor dat je klanten op een snelle, leuke en efficiënte manier met je bedrijf kunnen communiceren.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Wil jij ook een goede chatbot?

Een chatbot bouwen kost tijd en vraagt om specialistische kennis. Laat ons het voor je doen. Wij regelen alles voor je terwijl jij je richt op je onderneming. Onze chatbots zorgen voor tevreden klanten, meer omzet en tijdbesparingen. Tegen lage kosten. Laat ons je overtuigen tijdens een vrijblijvend gesprek.
overleg over chatbot