Chatbots met script of ChatGpt

Er is veel aandacht voor ChatGPT, het nieuwste taalmodel van OpenAI. Veel mensen hebben er al van gehoord of er zelfs mee gespeeld. Scholen overwegen nieuwe manieren om studenten te toetsen en er wordt gesproken over een nieuwe revolutie in de toepasbaarheid van AI.

Zelf krijgen we ook veel vragen over dit nieuwe taalmodel. Onze klanten willen begrijpen wat het model zou kunnen beteken voor hun onderneming en hun uitdagingen. En met name, moeten ze hun huidige chatbot, zonder enige vorm van AI, inwisselen voor een slimme chatbot waar je een menselijke conversatie mee kan hebben.

Script of taalmodel

Het zijn uiteraard wel twee uitersten: een gescripte chatbot en een chatbot die gebruik maakt van een taalmodel zoals ChatGpt. Hoewel beide soorten chatbots hun eigen unieke voordelen hebben, beweren veel experts dat gescripte chatbots beter zijn dan ChatGPT-chatbots. In deze blog onderzoeken we enkele redenen waarom gescripte chatbots beter geschikt zijn voor bepaalde situaties.

Een gescripte chatbot is hierbij een chatbot die volgens een vast script of reeks van scripts functioneert. Het script bevat regels en logica voor gesprekken met gebruikers. De chatbot kan alleen antwoorden geven die zijn voorzien in het script en heeft beperkte mogelijkheden buiten het script.

voorbeeld scripted chatbot

Voordelen van chatbots met scripts

Laten we beginnen met het belangrijkste argument voor gescripte chatbots: ze zijn beter in het verstrekken van nauwkeurige en consistente informatie. Omdat gescripte chatbots voorgeprogrammeerd zijn met een reeks vooraf gedefinieerde reacties, is er minder ruimte voor fouten of verkeerde interpretaties. Dit is vooral belangrijk als het gaat om het verstrekken van informatie die nauwkeurig moet zijn, zoals op juridisch of medisch gebied.

Bovendien zijn gescripte chatbots efficiënter als het gaat om het afhandelen van repetitieve taken. Als een chatbot bijvoorbeeld is ontworpen om veelgestelde vragen te beantwoorden, kan een gescripte chatbot die antwoorden sneller en efficiënter geven dan een chatbot die gebruik maakt van een taalmodel als ChatGpt.

Een ander groot voordeel van gescripte chatbots is dat ze doorgaans eenvoudiger te ontwikkelen en te onderhouden zijn. Omdat ze voorgeprogrammeerd zijn, hebben ze minder trainingsgegevens nodig en kunnen ze sneller worden ingezet. Bovendien is het minder waarschijnlijk dat ze na verloop van tijd updates of aanpassingen nodig hebben.

Voordeel taalmodellen

Chatbots met taalmodellen (zoals ChatGpt)  daarentegen zijn beter geschikt voor meer conversatie gerichte taken. Ze zijn gebaseerd op taalmodellen en zijn in staat om meer mensachtige reacties te genereren. Ze zijn meer geschikt voor situaties waarin een natuurlijker gesprek nodig is, zoals interacties met de klantenservice van een bedrijf.

Script of taalmodel

Hoewel zowel gescripte chatbots als ChatGpt-chatbots hun eigen unieke voordelen hebben, zijn gescripte chatbots in de meeste gevallen beter geschikt voor het verstrekken van nauwkeurige en consistente informatie. Ze zijn ook efficiënter als het gaat om het afhandelen van repetitieve taken en zijn meestal gemakkelijker te ontwikkelen en te onderhouden. Als er echter een meer gemoedelijke interactie nodig is, zijn ChatGpt-chatbots de juiste keuze. Het draait allemaal om het begrijpen van de use-case, de kosten en het kiezen van het juiste type chatbot om aan de behoeften van je bedrijf te voldoen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hulp nodig bij de keuze?

Een chatbot bouwen kost tijd en vraagt om specialistische kennis. Laat ons het voor je doen. Wij regelen alles voor je terwijl jij je richt op je onderneming. Onze chatbots zorgen voor tevreden klanten, meer omzet en tijdbesparingen. Tegen lage kosten. Laat ons je overtuigen tijdens een vrijblijvend gesprek.

overleg over chatbot