5 bewezen manieren om meer omzet en klanttevredenheid te bereiken met een chatbot

In het bedrijfsleven ontwikkelen strategieën zich meer en meer rondom de klant. Om de verkoop te verhogen willen ondernemingen klantenloyaliteit opbouwen door middel van eersteklas klantenservice. Chatbots maken dit eenvoudiger.

Lees verder voor 5 bewezen manieren om de omzet te verhogen en de klantenservice voor je onderneming te verbeteren met behulp van de automatiseringskracht van chatbots.

Gebruik chatbots voor leadgeneratie

Zijn je verkopers afhankelijk van hoogwaardige leads die ze worden aangedragen? Als dat zo is, kunnen chatbots het genereren van leads voor je  vereenvoudigen door eenvoudig leads via meerdere kanalen te genereren. 

Wanneer een Facebook Messenger-bot bijvoorbeeld interactie heeft met een gebruiker, wordt de gebruiker contactpersoon op je Facebook pagina. De bot kan zelfs nog verder gaan en om het e-mailadres, telefoonnummer of andere relevante informatie van de gebruiker vragen. 

Hiermee kun je de gebruiker toevoegen aan verschillende andere contactlijsten. Of het nu gaat om een eenvoudige marketingmailinglijst, een lead nurturing-campagne of om deze door te geven aan sales als gekwalificeerde lead. 

Het beste van het gebruik van chatbots voor het genereren van leads is dat chatbots geen vaste werktijden hebben; ze zijn altijd beschikbaar en dus altijd voor je bezig.

Leadgeneratie chatbot

2. Gebruik chatbots om de betrokkenheid te vergroten

Chatbots zijn stukjes software die zijn geprogrammeerd om een bepaalde functionaliteit te bieden. Ze kunnen zelfs een leuke ‘persoonlijkheid’ hebben. 

Je kunt de “persoonlijkheid” van je  chatbot afstemmen op de toon van je merk ten behoeve van een consistente merkboodschap. Veel bedrijven geven hun chatbots een naam (bijvoorbeeld Laura, hierboven, de chatbot van BETONDECOR) en achtergrondverhalen. 

Je kunt de chatbot zelfs toevoegen aan je Meet The Team-pagina. Het gebruik van je chatbot voor merkactiviteiten kan de klantbetrokkenheid vergroten en de interesse van de klant vasthouden, wat uiteindelijk kan resulteren in meer conversies en verkopen.

3. Gebruik chatbots voor veelgestelde vragen

Elk bedrijf heeft een groep vragen die ze vaak worden gesteld. Ze kunnen gaan over verzendgegevens, garantie, prijzen of vragen over gegevensbescherming. Dat is de reden waarom de meeste websites een sectie met veelgestelde vragen hebben, die bezoekers al dan niet bekijken voordat ze contact met je opnemen. 

Het punt is dat het steeds opnieuw beantwoorden van dezelfde vragen veel tijd kost die zou kunnen worden gebruikt om te werken aan de groei van je onderneming. Dat is waar chatbots van pas komen. 

Het gebruik van FAQ-chatbots om de meest gestelde vragen te beantwoorden, geeft je meer tijd om je op andere taken te concentreren. Bovendien betekent het dat klanten direct antwoord krijgen op hun vragen in een mobielvriendelijke interface, zodat ze altijd en overal service kunnen krijgen.

4. Gebruik chatbots om 24/7 klantenondersteuning te bieden

Behalve dat ze mobielvriendelijk zijn en klanten onderweg bedienen, kunnen chatbots ook 24/7 klantenondersteuning bieden. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over kantooruren of tijdzones als je klanten wereldwijd wilt bedienen. 

Chatbots van de klantenservice werken dag en nacht, wat betekent dat je klanten altijd met hen kunnen communiceren wanneer ze een vraag hebben.  

Afhankelijk van de functionaliteit waamee je je chatbot laat programmerem, kunnen je klanten vragen stellen, diensten verzamelen, producten kopen en meer. Het bieden van 24/7 ondersteuning door een chatbot kan de klanttevredenheid verhogen en je algehele klantenservice verbeteren.

Dit stelt je bemenste helpdesk in staat om alleen in te grijpen als er een meer gecompliceerde vraag naar voren komt die de chatbot niet kan beantwoorden. Zo kun je snel en kwalitatief hoogwaardige ondersteuning bieden.

 

5. Chatbots gebruiken om je product te verkopen

Geloof het of niet, consumenten voelen zich op hun gemak bij het kopen van producten van chatbots die een op maat gemaakte koopervaring bieden. Een cahtbot kan je dus meer directe verkopen opleveren omdat prospects rechtstreeks vanuit de chatbot-interface een aankoop kunnen doen: dag en nacht.  

Als je onderneming afhankelijk is van het genereren van leads en een verkoopteam om de leads te converteren, kunnen chatbots ook de verkoopcyclus verkorten. Het verkoopproces wordt vereenvoudigd, omdat de klant gemakkelijk door de verkooptrechter wordt geleid. 

Hoewel een chatbot de deal misschien niet voor je kan sluiten, kan hij zeker een telefoontje voor de klant regelen met je verkopers. En het zo vroeg mogelijk plannen van telefoontjes kan het verkoopproces aanzienlijk versnellen. 

Je ondersteunings-, verkoop- en klantensuccesteams kunnen zich concentreren op onboarding-, retentie- of loyaliteitsprogramma’s die kunnen resulteren in nog meer verkopen, verbluffende klanttevredenheidspercentages, meer verlengingen en lagere churn-percentages.

Conclusie

Chatbots zijn geweldige tools om een aantal verschillende taken te vereenvoudigen: ze kunnen leads genereren, de klant betrokkenheid vergroten, beantwoorden van veelgestelde vragen, 24/7 ondersteuning bieden en zelfs je producten en diensten verkopen. 

Het gebruik van chatbots voor deze en tal van andere functionaliteiten zal je tijd en geld besparen die je aan andere zaken kunt besteden. Laat vandaag nog een chatbot maken en pluk er morgen de vruchten van!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Wil jij ook meer omzet en klanttevredenheid te bereiken met een chatbot?

Een chatbot bouwen kost tijd en vraagt om specialistische kennis. Laat ons het voor je doen. Wij regelen alles voor je terwijl jij je richt op je onderneming. Onze chatbots zorgen voor tevreden klanten, meer omzet en tijdbesparingen. Tegen lage kosten. Laat ons je overtuigen tijdens een vrijblijvend gesprek.

overleg over chatbot